Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ansambluri artistice din comună

În cadrul Căminului Cultural din Remetea Chioarului, a activat Ansamblul de dansuri populare ,,Cetatea Chioarului”, având ca instructor coregraf pe doamna Amalia Mureşan.

Aceşti copii minunaţi din ansamblu au făcut să pulseze viaţa culturală a satului nostru, fiind purtători şi păstrători ai cântecului, dansului şi portului chiorean. Ne-au încântat de multe ori privirile prin prestaţia lor la activităţile organizate pe plan local, dar şi prin prezenţa pe care au avut-o în alte localităţi din judeţ, reprezentându-ne cu cinste comuna.

Ansamblul ,,Cetăţuia” din Berchezoaia a fost format din tineri ai satului Berchezoaia având ca instructor coregraf pe domnul Coste Marius. Acest ansamblu a fost înfiinţat din dorinţa și dragostea pentru tradiție și port popular a acestor tineri.

Anual, de ,,Duminica Tomii” se organizează sărbătoarea localităţii Berchezoaia ,,Primăvara la Cetate”. Această sărbătoare este şi un bun prilej pentru a promova turismul cultural, întrucât monumentala Cetate a Chioarului se găseşte în imediata apropiere a satului Berchezoaia. În satul Berchez, în fiecare an are loc, la începutul lunii octombrie, ,,Szureti Bal” sau Balul strugurilor. ,,Szureti Bal” este un obicei tradiţional organizat de către tinerii de etnie maghiară, în scopul promovării obiceiurilor, dansului, cântecului şi portului maghiar.

Horitoarele din Poșta şi Săpâia sunt un grup folcloric format doar din femei aparţinând acestor două localităţi. Doamna Tibil Dorina este coordonatoarea acestui grup. Aceste femei prin prezenţa, prin glasul şi cântecele lor au încântat de fiecare dată publicul spectator. Au reprezentat comuna noastră la diferite festivaluri din ţară şi străinătate, făcându-le din nume un renume. Frumusețea cântecului și a portului popular este dus mai departe și de soliștii comunei. Aceștia, cu talentul și dăruirea lor încântă auzul și sufletul oamenilor la spectacolele și concursurile unde participă. De asemenea, în comuna noastră avem și instrumentiști pentru care vioara, acordeonul, țambalul și taragotul sunt o pasiune, iar prin acestea ei dau viață cântecului și jocului popular, oferind celor din jur frumusețea hărăzită din suflet.

În fiecare duminică şi în sărbători, în Biserica Ortodoxă din Remetea Chioarului, răsună şi se înalţă spre cer glasul curat şi plin de rugăciune al corului bisericesc, având ca îndrumător pe doamna Coman Ana. În cadrul Bisericii Ortodoxe din Remetea Chioarului, sub îndrumarea preotului Coman Alin, a fost format un cerc de pictură, cu copiii din satul Remetea Chioarului. Aceşti copii minunaţi scot la lumină, prin talentul lor, icoane pe sticlă, pe lemn, exprimând, prin pictură, frumuseţea din sufletul curat de copil. Lucrările lor au fost expuse şi admirate la expoziţiile organizate cu ocazia Festivalului ,,Toamna Chioreană”, precum şi la alte activităţi culturale organizate în comuna noastră.

 

Ultima actualizare: 14:51 | 19.04.2024

Sari la conținut