Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Biserica de Lemn din Remetea Chioarului

Biserica din lemn cu hramul ,,Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, într-o arhitectură tipic maramureşană, cu o planimetrie echilibrată, ce impune prin armonia proporţiilor şi frumuseţea detaliilor. Construcţia, de formă dreptunghiulară, cu absida pentagonală şi acoperişul format din două corpuri, are o turlă înaltă de 23 de metri, prevăzută cu un foişor sprijinit pe o consolă cu balcon împodobită cu şaisprezece arcade deasupra cărora se înalţă un coif cu baza pătrată, ce continuă octogonul şi se încheie cu o cruce triplă în vârf.

Pridvorul bisericii are trei arcade cuprinse cu o cunună ce se sprijină pe patru stâlpi masivi din stejar, ornamentaţi cu funii drepte şi şerpuite, ce dau o notă de eleganţă deosebită ansamblului, iar în faţa pridvorului se află un semi-coif cu cruce, amplasat la baza turlei, asemenea altor edificii din zonă. Biserica reprezintă împărţirea clasică a interiorului, având pridvor, pronaos, naos şi absida, peste care se ridică un acoperiş realizat din corpuri şindrilite.

Pronaosul este pardosit cu scândură, în timp ce naosul şi altarul sunt padimentate cu lespezi de piatră ce se îmbină perfect la muchii. Pictura murală este în avansat proces de degradare, distrugându-se câteva scene din naos, cum ar fi: Sfânta Treime, Fecioara Maria, Înălţarea la cer a Sfântului Ilie, Visul lui Iacov, şi câţiva Sfinţi Proroci, încadraţi în chenare de influenţa barocă.

Iconostasul cuprinde două registre, cel de jos, rezervat Apostolilor, şi cel de sus, rezervat Sf. Proroci. În altar se mai poate vedea pe centrul bolţii scena Sf. Duh înconjurat de îngeri. Meşteri populari din Budeşti, adevăraţi artizani populari au lucrat la refacerea învelitorii din sită de lemn de brad, după aceleaşi metode, de lucru vechi de sute de ani, fără a ştirbi din farmecul şi măreţia frumoasei noastre biserici din lemn.

Este cuprinsă în lista monumentelor istorice, cod LMI MM-II-m-A-04614.01.

Ultima actualizare: 14:42 | 17.07.2024

Sari la conținut