Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Agenda culturală

Cultura

Cultura reprezintă un factor fundamental al vieții sociale în cadrul unei comunități și trebuie susținută și încurajată mai ales în mediul rural. Printre principalele atuuri ale culturii se pot enumera:

• Reprezintă esența identității naționale și locale;
• Ajută la interacțiunea și comunicarea interumană;
• Reprezintă un mediu al integrării sociale;
• Dezvoltă potențialul intelectual al capitalului uman.

Biblioteca din comună este cea mai reprezentativă instituție de cultură la nivel local fiind parte integrată a unui sistem informațional și cultural național. Aceasta contribuie la dezvoltarea personală a utilizatorilor prin materialele educative pe care le oferă, activitățile extracurriculare pe care le desfășoară cât și accesul la informație pe care îl oferă.

Identitatea culturală și locală sunt două abordări cu impact semnificativ asupra comunității care trebuie promovate prin intermediul bibliotecii publice. Biblioteca este o ,,oază,, de înţelepciune şi informare pentru întreaga comunitate locală, dispune în prezent un număr de 14.655 volume, care sunt aşezate la raft conform clasificării zecimale universale. Prin Programul Biblionet, biblioteca a fost dotată cu 4 calculatoare, o imprimantă şi un videoproiector.

Comuna Remetea Chioarului dispune de 5 cămine culturale unde se desfășoară diverse activități, fiind un spațiu al consolidării relațiilor interumane.

În comuna Remetea Chioarului se desfășoară în fiecare an o serie de evenimente culturale și festivaluri menite să celebreze anumite personalități sau să mențină obiceiurile și tradițiile zonei. Printre cele mai importante manifestări sunt:

Toamna Chioreană în satul Remetea Chioarului;
Szureti Bal în satul Berchez;
1 Decembrie, Ziua Naţională a României;
Concert de colinde;
24 Ianuarie Unirea Principatelor Române;
8 Martie, flori pentru mama;
Primăvara la Cetate în satul Berchezoaia;
Danț la şură în satul Remecioara.

Ultima actualizare: 14:42 | 17.07.2024

Sari la conținut