Skip to content Skip to footer

Meşteşuguri populare

Arta ţesutului în război

Această artă este pusă în valoare şi transmisă generaţiei tinere, de Iuliana Filip din satul Remetea Chioarului. Lucrurile ieşite din mâna acestei femei poartă amprenta pasiunii şi dragostei pentru ceea ce înseamnă meşteşugul autentic, tradiţie şi obicei.

Vezi mai mult

Arta ciurului pe pânză

Mâinile harnice şi dibace ale meşterilor populari, făuresc adevărate bijuterii de artă, aducând la iveală lucruri de o valoare deosebită. Ştergarele, feţele de masă, costumele populare din ciur pe pânză, sunt adevărate podoabe făcute prin măiestria lor.

Vezi mai mult

Arta confecționării costumelor populare

Achim Angela din localitatea Remecioara, prin cusăturile ei cu acul a mărgelelor împodobeşte costumele populare, precum şi alte accesorii vestimentare conferind acestora o valoare şi o frumuseţe aparte. Tibil Mihaela din satul Berchezoaia este meşter popular în confecţionarea costumelor populare.

Vezi mai mult

Arta confecționării coșurilor împletite

Întrucât în comună există şi locuitori de etnie rromă, aceştia sunt renumiţi ca meşteri populari prin confecţionarea coşercilor, a coşurilor împletite din nuiele, a lingurilor și a unor obiecte sculptate în lemn.

Vezi mai mult

Ansambluri artistice din comună

În cadrul Căminului Cultural din Remetea Chioarului, a activat Ansamblul de dansuri populare ,,Cetatea Chioarului”, având ca instructor coregraf pe doamna Amalia Mureşan. Aceşti copii minunaţi din ansamblu au făcut să pulseze viaţa culturală a satului nostru, fiind purtători şi păstrători ai cântecului, dansului şi portului chiorean.

Vezi mai mult

Mâinile harnice şi dibace ale meşterilor populari, făuresc adevărate bijuterii de artă, scoţând la iveală lucruri de o valoare deosebită.
Ştergarele, feţele de masă, costumele populare din ciur pe pânză, sunt adevărate podoabe făcute prin măiestria lor, sunt zestrea pe care o lasă ca moştenire din generaţie în generaţie.
Aceste minunate lucruri făcute de mâna femeilor iscusite împodobesc casa şi ţinuta vestimentară, fiind îndelung admirate, încântând priviri şi suflete.
Dintre aceste femei maestre în arta ciurului pe pânză s-au făcut cunoscute şi admirate cu lucrurile lor de mână Cheţa Maricica din Remetea Chioarului, Mergeş Lenuţa, Pop Sofia, Tibil Laura din satul Posta și Sălăjan Maria, din satul Remecioara.
Au participat la expoziţiile organizate în cadrul Sărbătorii ,,Toamna Chioreană” din comuna noastră şi la alte expoziţii de acest gen de la Muzeul Satului din Baia Mare.
Tot respectul şi admiraţia pentru aceste femei şi pentru frumuseţile ce ies din mâinile lor.

Întrucât în comună există şi locuitori de etnie rromă, aceştia sunt renumiţi ca meşteri populari prin confecţionarea coşercilor, a coşurilor împletite din nuiele, a lingurilor și a unor obiecte sculptate în lemn

Ansambluri artistice din comună

În cadrul Căminului Cultural din Remetea Chioarului, activează Ansamblul de dansuri populare ,,Cetatea Chioarului”, având ca instructor coregraf pe doamna Amalia Mureşan.
Aceşti copii minunaţi din ansamblu fac să pulseze viaţa culturală a satului nostru, fiind purtători şi păstrători ai cântecului, dansului şi portului chiorean. Ne-au încântat de multe ori privirile prin prestaţia lor la activităţile organizate pe plan local, dar şi prin prezenţa pe care au avut-o în alte localităţi din judeţ, reprezentându-ne cu cinste comuna.

Ansamblul ,,Cetăţuia” din Berchezoaia este format din tineri ai satului Berchezoaia având ca instructor coregraf pe domnul Coste Marius.
Acest ansamblu a fost înfiinţat în urmă cu opt ani. Din dorinţa și dragostea pentru tradiție și port popular a acestor tineri, s-a organizat şi sărbătoarea localităţii Berchezoaia ,,Primăvara la Cetate”, care se ţine în fiecare an în ,,Duminica Tomii”, ajungând anul acesta la a opta ediţie.
Această sărbătoare este şi un bun prilej pentru a promova turismul cultural, întrucât monumentala Cetate a Chioarului se găseşte în imediata apropiere a satului Berchezoaia.

În satul Berchez, în fiecare an are loc, la începutul lunii octombrie, ,,Szureti Bal” sau Balul strugurilor. ,,Szureti Bal” este un obicei tradiţional organizat de către tinerii de etnie maghiară, în scopul promovării obiceiurilor, dansului, cântecului şi portului maghiar.

Horitoarele din Posta şi Săpâia sunt un grup folcloric format doar din femei aparţinând acestor două localităţi. Doamna Tibil Dorina este coordonatoarea acestui grup. Aceste femei prin prezenţa, prin glasul şi cântecele lor au încântat de fiecare dată publicul spectator. Au reprezentat comuna noastră la diferite festivaluri din ţară şi străinătate, făcându-le din nume un renume.

Frumusețea cântecului și a portului popular este dus mai departe și de soliștii comunei. Aceștia, cu talentul și dăruirea lor încântă auzul și sufletul oamenilor la spectacolele și concursurile unde participă.

Frumusețea cântecului și a portului popular este dus mai departe și de soliștii comunei. Aceștia, cu talentul și dăruirea lor încântă auzul și sufletul oamenilor la spectacolele și concursurile unde participă.

Ramona Filimon

Giulia Giuirgiu

Vlad Man

Călina Simion

Gigi Roman

O altă personalitate importantă a comunei noastre este și Mara Ciolte, care încântă, mereu, cu vocea, talentul și pasiunea ei pentru muzică.

Mara Ciolte

De asemenea, în comuna noastră avem și instrumentiști pentru care vioara, acordeonul, țambalul și taragotul sunt o pasiune, iar prin acestea ei dau viață cântecului și jocului popular, oferind celor din jur frumusețea hărăzită din suflet.

Ionuț Nistor

Liu și Ciprian Negrea

Dumitru Moldovan

În fiecare duminică şi în sărbători, în Biserica Ortodoxă din Remetea Chioarului, răsună şi se înalţă spre cer glasul curat şi plin de rugăciune al corului bisericesc, având ca îndrumător pe doamna Coman Ana.

În cadrul Bisericii Ortodoxe din Remetea Chioarului, sub îndrumarea preotului Coman Alin, activează un cerc de pictură, predominant fiind format din copii.
Aceşti copii minunaţi scot la lumină, prin talentul lor, icoane pe sticlă, pe lemn, exprimând, prin pictură, frumuseţea din sufletul curat de copil. Lucrările lor au fost expuse şi admirate la expoziţiile organizate cu ocazia Festivalului ,,Toamna Chioreană”, precum şi la alte activităţi culturale organizate în comuna noastră.

În 24 ianuarie 2018 s-au împlinit 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Această ,,Mică Unire”, cum a fost consemnată în documentele istorice ale vremii, a fost un pas spre Marea Unire de la 1918.

24 ianuarie 2018, a fost o zi de sărbătoare şi în viaţa culturală a satului nostru. Ansamblul ,,Cetatea Chioarului” şi elevii şcolii din comună, au susţinut pe scena Căminului Cultural din Remetea Chioarului, un program artistic închinat Unirii Principatelor Române.

Într-un cadru solemn a fost intonat Imnul de Stat al României. Oficialităţile locale au depus o coroană din flori la Monumentul Eroilor din centrul comunei, apoi a urmat o slujbă religioasă în memoria eroilor.

La final, participanţii la această sărbătoare s-au prins în Hora Unirii în jurul Monumentului Eroilor.

Ultima actualizare: 14:51 | 19.04.2024

Sari la conținut